A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű

2016. november 6. - február 14.

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és - ma már tudjuk - költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

MODIGLIANI

2016. június 29. - október 2.

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást (köztük 61 Modigliani-művet) – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. A világ legnagyobb múzeumainak történetében is rendkívül ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet történetének két olyan kiemelkedő személyisége, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen egy-egy nagy, retrospektív tárlattal - úgy, mint a most következő hónapban a Magyar Nemzeti Galériában.

Picasso – Alakváltozások, 1895–1972

2016. április 22. - július 31.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, 2016. április 22-én nyílik Budapesten. A július 31-ig látható kiállításon a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.v

Pötty lett a Szépművészeti Múzeumból a nyílt kapcsolt adatok felhőjén (LOD cloud).

 

 


A Szépművészeti Múzeum azzal, hogy az ALIADA szoftver segítségével 4000 műtárgyának leírását publikálta a szemantikus weben, olyan híres múzeumok és könyvtárak nyomdokaiba lépett, mint a British Museum, a Smithsonian Museum, a Yale Center for British Art, illetve az Országos Széchényi Könyvtár.

A Szépművészeti Múzeum, a magyar múzeumok között elsőként, ezzel átlépett egy új korszakba: a weblapok korából az összekapcsolt adatok korába. A múzeum azt reméli, hogy ez által még komplexebb szolgáltatásokat tud majd nyújtatni webes felhasználói számára.
Az összekapcsolt adatok számítógépes feldolgozásra készülnek, de ha valaki kíváncsi rá, akkor ezen az oldalon megtalálja például Josef Albers Világosszürke fal című festményének adatszintű leírását itt találja meg.