A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű

2016. november 6. - február 14.

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és - ma már tudjuk - költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és - ma már tudjuk - költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott. 

A kiállítás egymástól markánsan elkülönülő szekciói egy-egy karakteres metszetben villantják fel El Kazovszkijt és művészetét.

A rendezés nem állít fel közöttük fontossági sorrendet, illetve nem határoz meg a nézőknek egyértelmű bejárási útvonalat, inkább arra ösztönöz, hogy a labirintusszerű térben járkálva szokatlan összefüggésekre figyeljünk fel vagy ismerjünk rá. 
A művésznek erős hajlama volt bizonyos tárgyak, emberek, műalkotások fetisizálására. A fétistárgyak állítása, kultusza és ledöntése a művész festményeinek, installációinak és híres performanszainak központi témája volt: csillapíthatatlan, szerelmes sóvárgása az elérhetetlen Szépség után a Másik eleven testének roppant sokféle, gazdag érzékiségű művészi pótlékait hívta életre. A fikcióval, a keretekkel, a síkvetületekkel, a képregény formával és az irodalmi szerepekkel való játék tartja életben művészetének mélyről fakadó teatralitását. A színek, terek, méretek, formák intenzív és szenvedélyes ellenpontozása révén művei roppant erős, szinte mágneses vonzerővel hatnak a nézőre. Ehhez kapcsolódik a kiállítás egyik szenzációja is: a több mint húsz éven át folytatott ünnepi játékai, a Dzsan-panoptikumokmonumentális színpadának és jelmezegyüttesének bemutatása.
Anemi identitás problémája, amelynek önálló - tapintatos, de karakteres - tárgyalása nélkül El Kazovszkij minden bemutatása képmutatás lenne. A művész mindig bátran fordult szembe a nemi sztereotípiák zsarnokságával: de mivel saját önértékelése szerint "19. századi stilizált férfitudattal" nőtt fel, saját köztes pozícióját is a markáns férfi és női szerep-előírásokkal konfrontálódva formálta meg. Mélyre ható családi és kulturális gyökereit, a nyelvhez, a klasszikus orosz irodalomhoz és kultúrához való kötődését szintén külön szekcióban dolgozzuk fel. Noha lényegében független az eddigiektől, nem kerülhető meg El Kazovszkij indulásának egykori avantgárd gyökere, az 1970-1980-as évek hazaiunderground ellenkultúrája sem. Végezetül egy provokatívan "white cube"-nak elkeresztelt önálló szekcióban irányítjuk a figyelmet El Kazovszkij festészetére. A kifejezés a kortárs művészeti szakirodalomban azt a látszólag semleges galériateret jelöli, amely kizárólag a művek "tisztán" esztétikai, "abszolút festői" minőségeit állítja fókuszba, vagyis kizár a műértésből minden, úgymond, külső, alkalmi és helyi vonatkozást, társadalmi, nemzeti, kulturális, vallási vagy szexuális kisebbségi kontextust, hogy semmi se zavarja az abszolút festői értékek érvényesülését. 
A kiállítás az El Kazovszkij Alapítvány együttműködésével jött létre.

Kurátorok: Jerger Krisztina, Rényi András, Százados László


Kapcsolódó programjaink:

VÁRAKOZÁS, KÉSZÜLŐDÉS ÉS ÜNNEPLÉS - Karácsonyi családi nap kicsiknek és nagyoknak
2015. december 5. I szombat I 11.00-13.00
Rendhagyó családi délelőtt a közelgő karácsonyi ünnepkör és az El Kazovszkij-életművet feldolgozó kortárs képzőművészeti kiállítás tükrében. 11.30-tól családi tárlatvezetés két helyszínen - a nagyobbaknak az El Kazovszkij-kiállítást mutatjuk be, a kisebbekkel pedig a gótikus szárnyasoltárok között kalandozunk. 
Belépőjegy: 900 Ft/fő / Helyszín: C épület, I. emelet

MÚZEUM + VARÁZS I 2015. december 10. I csütörtök I 18.00-22.00
18.00 El Kazovszkij varázslatai - Élő Múzeumcafé beszélgetés
19.00 KÖZELEBB, avagy állat a színházban - performansz 
Koncepció: Bánki Róza (látvány, kosztümök), Horváth Károly (szervezés-szerkesztés), Mógor Ágnes (filmmontázs)Novemberi és decemberi Múzeum+ estünkön a kiállítás programokkal és esti nyitva tartással várja az érdeklődőket.
Teljes árú jegy: 2800 Ft / Kedvezményes jegy: 2000 Ft

TÁRLATVEZETÉSEK

2015. november 7. | november 21. | 2016. január 9. | február 6.
A szombati 11 órakor kezdődő tárlatvezetéseken a kiállításra váltott belépővel lehet részt venni. Maximális létszám 30 fő, regisztráció az információs pultnál érkezési sorrendben.

TEMATIKUS TÁRLATVEZETÉSEK 
Találkozási pont: "A" épület, információs pult
A tárlatvezetésen a kiállításra váltott belépővel, valamint a kiegészítő tárlatvezető jeggyel (250 Ft) lehet részt venni, melyet a jegypénztárakban és a jegymester.hu oldalon vásárolhatnak meg.
Maximális létszám 30 fő.

2015. november 19. I csütörtök I 16.00
HEDONISTA JÓBARÁT 
Horváth Károly színész, galériavezető, műgyűjtő

2015. november 26. I csütörtök I 16.00 
ESZTÉTIZÁLT VÁGY 
El Kazovszkij performanszművészete: A Dzsan-panopti-kumok I Urai Dorottya művészettörténész

2015. december 3. I csütörtök I 16.00 
KÉP ÉS SZÍNHÁZ I Keserü Katalin művészettörténész

2015. december 10. I csütörtök I 16.00 
TEREMTŐ BIRTOKBAVÉTEL El Kazovszkij Vajda lapjai I Cserjés Katalin irodalomtörténész

2016. december 19. I szombat I 11.00 
BARÁTI SZEMMEL
Kováts Nóra és Nagy Boldizsár 

2016. január 14. I csütörtök I 16.00 
MINDEN JEGY ELKELT!
A KIÁLLÍTÁS MINT MŰALKOTÁS 
Jerger Krisztina, a kiállítás kurátora

2016. január 21. I csütörtök I 16.00 
MINDEN JEGY ELKELT!
MÍTOSZ, FÉTIS, IRODALMI ÉS QUEER ASPEKTUSOK 
Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész, műfordító

2016. január 24. I csütörtök I 16.00 
MINDEN JEGY ELKELT!
HIÁNY 
Alföldi Róbert rendező

2016. február 4. I csütörtök I 16.00 
MINDEN JEGY ELKELT!
EL KAZOVSZKIJ ÁLARCA 
Százados László, a kiállítás kurátora és Muskovics Gyula, a tranzit.hu kurátora

2016. február 11. I csütörtök I 16.00-17.00
SIVATAGI HOMOKO(R)ZÓ
Steiner Kristóf és Frenkó Zsolt közös tárlatvezetése 

Találkozási pont: "A" épület, információs pult
MINDEN JEGY ELKELT!
Maximális létszám 30 fő.

ELŐADÁSSOROZAT

2016. január 10. I vasárnap I 16.00 
AZ EL KAZOVSZKIJ-KIÁLLÍTÁSRÓL A KURÁTOR SZEMÉVEL
Rényi András művészettörténész előadása

2016. január 24. I vasárnap I 16.00
VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA. El Kazovszkij bálványai
Urai Dorottya művészettörténész előadása

2016. február 7. I vasárnap I 16.00
MÁS HANGOK, MÁS SZOBÁK. Féljegyzetek a 70-es 80-as évek művészetéről El Kazovszkij munkássága kapcsán
Százados László művészettörténész előadása 

Az előadáson való részvétel ingyenes. 
Helyszín: B épület, előadóterem. Az előadóterem korlátozott befogadó képessége miatt a résztvevők maximális létszáma 80 fő.

Válogatás a kiállított muvekbol
vissza