A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű

2016. november 6. - február 14.

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és - ma már tudjuk - költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

MODIGLIANI

2016. június 29. - október 2.

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást (köztük 61 Modigliani-művet) – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. A világ legnagyobb múzeumainak történetében is rendkívül ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet történetének két olyan kiemelkedő személyisége, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen egy-egy nagy, retrospektív tárlattal - úgy, mint a most következő hónapban a Magyar Nemzeti Galériában.

Picasso – Alakváltozások, 1895–1972

2016. április 22. - július 31.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, 2016. április 22-én nyílik Budapesten. A július 31-ig látható kiállításon a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.v

Általános információk - Könyvtár

Szépművészeti Múzeum Könyvtára
1068 Budapest, Szondi utca 77.
1396 Budapest 62, Pf. 463
Telefon: 302 1805
Fax: 302 1833
bGlicmFyeSMxISsjc3plcG11dmVzemV0aS5odQ==

NYITVA TARTÁS

Hétfő, szerda, péntek: 10.00-18.00
Kedd, csütörtök: 10.00-19.00
A könyvtár hétvégén és ünnepnapokon zárva tart

Nyári nyitva tartás júliusban:
hétfőtől - csütörtökig 10-16 óráig
pénteken 10-13 óráig

A könyvtár augusztusban zárva tart.

A Szépművészeti Múzeum könyvtára – mely egyidős a múzeummal – a magyar és az egyetemes művészettörténet szakirodalmát gyűjti az ókortól napjainkig, külön előtérbe helyezve a festészet, a szobrászat és a grafika történetét. Közel 200 000-es dokumentumállománya nemzetközi összehasonlításban is nagynak számít, Magyarországon pedig ebben a gyűjtőkörben a legnagyobb és a legteljesebb. A könyvtárban népszerűsítő munkák éppúgy megtalálhatók, mint alapvető kézikönyvek és a legnaprakészebb magyar és nemzetközi tudományos szakkiadványok. Ritka régi kiadványainak köszönhetően a könyvtár egyúttal muzeális könyvgyűjtemény is.


Általános információkMozgássérülteknek az épületbe a lépcső mellett rézsű vezet.

Általános információkA földszintről az emeleti olvasóterem lifttel is megközelíthető.

Általános információkAz olvasóterembe ételt, italt, táskát, kabátot, esernyőt tilos behozni. Minden ilyet kérünk a földszinti ruhatárban elhelyezni, melynek használata kötelező és díjtalan. A ruhatári                                  szekrényekhez kulcsot a portaszolgálat ad.

Általános információkAz olvasótermi asztalok alatt vagy mellett hálózati aljzatok találhatók. Az őrizetlenül hagyott laptopokért a könyvtár nem vállal felelősséget.